Evenementen

Start

Operatie MARKET GARDEN 2024

4 Herdenkingssprongen op 4 historische dropzone's

Parachute Group Holland organiseert al vijdtien jaar op zowel Amerikaanse als Britse WW2 drop zones herinnering/herdenking sprongen. Er worden tijdens die dagen parachute sprongen gemaakt uit een C-47 (Dakota). Een historisch vliegtuig welke in september 1944 daadwerkelijk betrokken is geweest bij operation MARKET GARDEN.

PGH springt als gastorganisatie mee met de grote militaire herdenking die elk jaar op drop zone Y (Ginkelse Heide) wordt georganiseerd door het Nederlandse Ministerie van Defensie.


Programma Market Garden 2024

Dag Dropzone Locatie Time over Target
17 september Image Check uitrusting & Team Briefing PGH 18:00 uur
18 september Image LZ S Wolfheze - Pathfinders, 21st Independent Parachute Company Publiek 09:00 uur
19 september Image DZ N Groesbeek - 505th PIR, 82nd Airborne Division Publiek 09:00 uur
20 september Image DZ A1 Kasteel Heeswijk - 501st PIR, 101st Airborne Division Publiek 09:00 uur
21 september Image DZ Y Ginkelse Heide - 1st Britisch Airborne Division Publiek 09:00 & 12:00 uur


Video's over Market Garden 1944

Market Garden in 1 minuut

In deze 'infographic' video een heldere uitleg over de doelstelling en uitvoering van Operatie Market Garden.

Battlefield - Arnhem prt 1

Een goed geresearchte documentaire over de Slag om Arnhem. Gevuld met zeer veel historisch materiaal. Duur: 51 minuten

The Glider Stories

Naast 20.000 parachutisten zijn er ook nog 15.000 militairen per glider ingezet tijdens Market Garden. Daarnaast is er zeer veel zwaarder materieel via gliders binnen gebracht.

Operation Bail Out 21-23 juni 2024

Image

In navolging van Operatie Englandspiel, waarin de inzet per parachute van Geheim Agenten boven Nederland centraal stond, zal PGH in het grote herdenkingsjaar 2024 een eerbetoon brengen aan ‘Downed Aircrew’ in Nederland. Een groot aantal van hen hebben zich per parachute in veiligheid gebracht of geprobeerd te brengen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog crashten bijna 6.000 vliegtuigen op Nederlands grondgebied, waarbij in totaal zo’n 20.000 bemanningsleden omkwamen. Wanneer een vliegtuig, dat over Nederland vloog ernstig beschadigd raakte, moest de vliegtuigbemanning een bail out uitvoeren. Geen gemakkelijke procedure, de parachutes waren bulky en niet geheel betrouwbaar, ontsnappingsluiken waren klein en moesten meestal in het donker worden geopend. En vaak stond het vliegtuig in brand ​​en was niet meer onder controle. Ook raakten mannen na het springen gewond of gedood door delen van het vliegtuig. Slechts 25% van de bemanningensleden verliet veilig Halifaxes en Stirlings, slechts 15% de Lancasters. Uit B17's wist 30% van de bemanning een goede Bail Out te maken.

Minder dan 10% van de overlevende bemanningsleden wisten uit handen van de Duitsers te blijven en via de zogenaamde Escape Lines naar veilig gebied te ontsnappen. De rest werd gevangen genomen en in krijgsgevangenenkampen opgesloten.


Image

Overzicht Operatie Bail Out 2024


Take offs
 • Alle dagen vanaf Teuge airport.
DZ Klarenbeek 21 juni 2024:
 • Wellinggton Mk1 Reg: N2894 Downed: 31 May 1942 at 02:25 - 1 Bail Out
DZ Apeldoorn (Lieren) 22 juni 2024:
 • B-17 G Reg: 42-31226 "Saint Ten Sinners" Downed: 29 April 1944 at 15:15 - 10 Bail Outs
DZ Heteren 23 juni 2024:
 • Stirling Reg: LK127 Downed: 20 september 1944 at 18:40 - 3 Bail Outs
 • Stirling Reg: LJ943 Downed: 21 september 1944 at 16:45 - 2 Bail outs
 • Dakota Reg: KG340 Downed: 21 september 1944 at 16:50 - 5 Bail Outs
 • Stirling Reg: LJ991 Downed: 21 september 1944 at 18:00 - 3 Bail Outs
 • (Stirling Reg: LJ982 Downed: 21 september 1944 at 15:39 - 0 Bail Outs)Operatie Englandspiel 2023

Image

ZIJ SPRONGEN IN DE DOOD VOOR ONZE VRIJHEID.
ENGLANDSPIEL
1942 - 1944

Tijdens deze operatie springen de parachutisten van PGH op 3 dropzones die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt om Nederlandse geheim agenten in Nederland aan de grond te krijgen. Tijdens die oorlog zijn meer dan 200 agenten per parachute in Nederland gedropt om een radio- en inlichtingennetwerk op te zetten, het verzet te organiseren en om vluchtroutes voor neergestorte piloten in te stellen. Van deze agenten, bestaande uit overzeese Nederlanders en Engelandvaarders, zijn er 76 betrokken geraakt bij het verraad van het Englandspiel. Een spel van de Duitsers dat het radionetwerk onder hun controle in stand hield.

Bijna alle agenten vielen al snel na hun parachutering (en enkele via zee) in handen van de Duitsers. Uiteindelijk zijn 59 van hen door de Nazi’s geëxecuteerd.

Het Englanspiel
Image Mei 1940 raakte Nederland betrokken bij Tweede Wereldoorlog en vluchtte de regering naar Engeland. Daar aangekomen en geïnstalleerd werd al snel besloten tot de oprichting van een 'Nederlands Legioen' in Engeland, dat zou helpen vechten tegen nazi-Duitsland. In juli richten zij daartoe de Centrale Inlichtingendienst (CID). Een aantal militairen en vroege Engelandvaarders werden bereid gevonden om als geheim agent naar Nederland te gaan om de broodnodige inlichtingen te verzamelen en een verbindingsnetwerk op te zetten.

Nadat in augustus, op aandringen van de Engelsen, de dienstplicht in werking werd gesteld voor Nederlanders van 19 tot 36 jaar (later gewijzigd in 18 tot 42 jaar) die zich buiten Nederland bevonden, kon de regering in ballingschap zich gaan richten op het plan om dit groeiende ‘Nederlands Legioen’ in te zetten. Voor training van dit Legioen waren zij aangewezen op hulp van de Engelsen. Zo ook voor het inlichtingen en verbindingswerk.

In het begin werkt het CID samen met MI6, de Secret Intelligence Service van de Engelsen. Na enkele maanden richten de Engelsen een nieuw bureau op dat zich specifiek ging richten op sabotage en 'irregular warfare' in bezette gebieden. In mei 1941 begint SOE militairen te rekruteren. Zo ook uit de dienstplichtigen uit het 'Nederlands Legioen'. Vanaf eind 1941 worden SOE-agenten in Nederland geparachuteerd om sabotage en verzet te organiseren. Het loopt uit op een fiasco: meer dan 50 geheim agenten worden door de Duitsers gearresteerd. Hun zendapparatuur en sabotagemateriaal valt in Duitse handen. Ruim anderhalf jaar communiceert SOE schijnbaar nietsvermoedend met de Duitse Abwehr, in plaats van hun eigen agenten. Dat is bekend geworden als het 'Englandspiel'. Slechts twaalf geheim agenten die in de Englandspiel-periode zijn ingezet overleefden de oorlog.

In het in 2003 verschenen proefschrift ‘Dossier Nordpol, Het Englandspiel onder de loep’ wordt uiteengezet dat de Engelsen het Englandspiel waarschijnlijk bewust hebben meegespeeld om de indruk te wekken dat de invasie in Nederland zou plaatsvinden. We zullen tot 2040 moeten wachten om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Pas dan worden de SOE-archieven openbaar. Als de theorie klopt dan zijn de agenten bewust geofferd om het front in het Westen zo uitgestrekt mogelijk te houden.


De dropzones van Operatie Englandspiel 2023


9 juni 2023 Afwerpterrein Haarle - Hellendoorn

 • Dropping 28/29 maart 1942 OPERATIE TURNIP I & II - Leo Andringa en Jan Molenaar (Engelandvaarder), gedropt ten westen van Hellendoorn in Overijssel. Marconist Molenaar raakt gewond en pleegt zelfmoord (pil), Andringa wordt op 28 april 1942 gearresteerd.
10 juni 2023 Afwerpterrein Voorthuizen
 • Dropping 18 februari 1943 BROADBEAN \HOCKEY - Gerrit van Os en Jan Kist, gedropt bij Voorthuizen in Gelderland en meteen gearresteerd
11 juni 2023 Afwerpterrein Holten
 • Dropping 28/29 maart 1942 Operatie LETTUCE \ TRUMPET - Gosse Ras en Han Jordaan, gedropt bij Holten. Ras wordt op 1 mei 1942 gearresteerd, Jordaan twee dagen later.
 • Dropping 22 juni 1942 Operatie PARSNIP I & II- Jan van Rietschoten en Jo Buizer, gedropt bij Holten en meteen gearresteerd.
 • Dropping 23 juli 1942 Operatie LEEK A HECK- Gerard Jan van Hemert, gedropt bij Holten en meteen gearresteerd.
 • Dropping 23 oktober 1942 Operatie TOMATO B & C- Jan Hofstede en Christiaan Pouwels, gedropt bij Holten en meteen gearresteerd.
 • Dropping 28 oktober 1942 Operatie CUCUMBER - Johannes Dane en Jacob Bakker, gedropt bij Holten en meteen gearresteerd.

Demosprongen

Image

Naast het organiseren van springopleidingen Ronde Bol en Market Garden worden wij geregeld uitgenodigd voor het uitvoeren van een demonstratiesprong tijdens diverse WOII-evenementen. De leden van PGH springen op evenementen en herdenkingen regelmatig in replica’s van de originele uniformen die werden gedragen tijdens deze sprongen in de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt gedaan ter herinnering en respect aan de militairen die dat in die periode daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Ons secretariaat staat u graag te woord over de mogelijkheden.

Image

Schoolprojecten
Al zolang Parachute Group Holland bestaat geven wij uitleg aan schoolklassen over Operatie Market Garden en wat die operatie voor Nederland heeft betekend. Meestal is dit in het veld en maken wij dat levendig met een heuse Amerikaanse of Engelse parachutist waaraan vragen gesteld kunnen worden. Ook leggen we de werking van de parachute uit en laten de kinderen zien hoeveel kracht de wind erop uitoefend.

We zijn voornemens om ook lesmateriaal voor in de klas te ontwikkelen. Stuur ons een email wanneer u daar interesse in heeft.


Televisie Projecten
Geregeld worden we benaderd voor televisie projecten. Zo hebben we in 2012 voor BNN meegwerkt aan de televisieprogramma's 'De Slag Om Arnhem' en in 2013 'De Langste Dag'. Hierin ondergingen een aantal jongeren een loodzware training en voerde zij, net als hun leeftijdsgenoten tijdens die historische dagen in 1944, een parachutesprong uit.

In 2017 heeft History Channel voor het programma 'War Junk' gebruik gemaakt van onze opleiding om uiteindelijk een sprong op historische grond te kunnen maken, een sprong op de Ginkels Heide.

Bekijk hier de afleveringen van BNN's 'De Langste Dag'

Met speciale dank aan:


ContactOnze uitvalsbasis is bij:
Skydive ENPC op Breda International Airport

Adres opleiding & springactiviteiten:
Breda International Airport
Pastoor van Pieter Breughelstraat 91-A
4744 RC Bosschenhoofd

Betalingen:
Bankrekening NL86 RABO 0153 8050 05
Use PayPal for foreign payments: finance@paragroupholland.nl

Email secretariaat: secretariaat@paragroupholland.nl
Website: www.paragroupholland.nl

Volg ons op deze socials:  


Image